blog

BLOG

Vreme praznika – vreme ogoljenosti

vreme praznika

Kakav je rezultat?

Poslednji mesec u godini i vreme praznika, podsećaju na svođenje računa, na podvlačenje raznih crta i sumiranje uspeha, a često i neuspeha…finansijskih, profesionalnih, emotivnih. Svaki novi dan zvoni i opominje da se završava još jedna kalendarska godina i tera na upoređivanje… gde smo bili za prošli doček a gde ćemo sad? Sa kim smo bili tada, a gde je ta osoba u našem životu sada? Koliko smo samo novca potrošili, a tek koliko smo napora i energije uložili u ljude, situacije i različite poduhvate tokom ove godine? Da li nam je uzvraćeno i čega smo bili…i ostali uskraćeni?

Obično je tako svake godine, a s obzirom na čitavu paletu doživljaja u toku 2020.godine, rezultat je do samog kraja neizvesan, pa i za vreme praznika. Ova godina je zaista na nivou svetskih razmera bila puna neubičajenih događaja i vesti, koje su u velikoj meri izmenila funkcionisanje svakog pojedinca. Panika, strah, smrt, gubici i ograničenja bila su deo svakodnevnice, a stabilnost, sigurnost i zadovoljavanje osnovnih potreba i prava bile su misaone imenice…   Retki među nama su periode burnih promena, iskoristili za pokretanje i realizaciju novih ideja, dok se velika većina šćućurila uz svoje najbliže i uhvatila za slamke koje ih održavaju u kontaktu sa vrednim stvarima u životu.

Vreme praznika, kako ga ja doživljavam nosi sa sobom razotkrivanje, padanje maski, ogoljenost i suočavanje sa svim onim što smo mi sami sa sobom zaista. Ako smo od nečega bežali, na naplatu dolazi sigurno u ovo vreme svođenja računa. Pojačavanje dominantnih emocija i rasplamsavanje različitih uspavanih osećanja, karakteristično je za separaciju i situacije koje vode ka napuštanju nečega. Pomešana osećanja i tuge i radosti, kraj i početak, koji nužno ne mora da znači ništa novo, posebno ako sva naša razmišljanja, iste maske koje nosimo, stare odnose koji nemaju puno smisla samo preturimo u Novu godinu… Šansa za novi početak može biti tu i bilo kog novog dana, ali promenu ne donose novi dan i godina… Donosimo je ti, ja i naša odluka da nam je suštinski potrebno nešto drugačije u životu ili da nam je jako važno da zadržimo ono što trenutno imamo.

Praznična trpeza

Praznici su nekome najlepši period godine koje provode sa svojim najbližima, a nekome su podsetnik na sve ono što im nedostaje. Da li ste zaista zadovoljni svojom pozicijom u odnosima, u poslu, svojim odrazom u ogledalu? Suočavanje sa svim emocijama, pre svega je hrabro, može biti slatko, euforično, može biti gorkog ukusa, može biti i bezukusno… Pored svega što je na trpezi osećanja i misli, možete imati osećaj da prosto „niste gladni za to“ što se trenutno nudi. 🙂

Kada ste već u periodu praznika ogoljeni i „gladni“, preispitajte se, šta je to na trpezi, a da je višak a šta vam nedostaje? Šta je to čega ste gladni? Uhvatite taj momenat, napravite za sebe novi izbor. Čime biste se zaista častili? Sa više sna i slobodnog vremena? Sa novim cipelama? Sa još kvalitetnog vremena sa mamom i tatom? Sa putovanjem u nepoznatu zemlju i kulturu? Promenom posla ili stana?

Ako  je stanje nepromenjeno, „žvaćite“ još i mislite o tome zašto je postalo tako bezukusno u vašem životu? Nemojte slaviti kalendarski kraj ni početak Nove godine, ako vam nije do veselja. Samo ne prestajte da žvaćete sve dok ne dobije ukus, a onda ćete i znati odakle da krenete…

Podsetite se ko su osobe pored kojih vam jeste do slavlja i sa kojima se osećate slobodno? Sa kim se ne ustručavate da maštate? S kim želite da delite svoje vreme i u sledećoj godini? Uhvatite taj momenat, u odabiru nove želje, haljine, osobe pored koje se budite, prijatelja sa kojim pijete kafu ili vino.

Ovako razgolićeni, na kraju ove godine koja nas je sve dovela do nivoa neverice šta preko noći može da se promeni i pođe naopako, verovatno na sam vrh liste želja stavljamo saznanje da su nam bliski ljudi zaista dobro i zdravo.

A šta dalje? Upalite sve svoje lampice koje još uvek rade u vama i tražite osmeh koji se pojavi kada pomislite na nešto što imate i što vas čeka sutra… i budite blizu toga.

Ja sam odavno zavolela rečenicu „uspeh preko noći se gradi godinama“… i često ću je ponavljati… jer u neprospavanim noćima, u odricanjima, naporu da nešto završimo i da dopustimo da se novo dogodi je naša snaga….a uspeh će doći… ove ili sledeće godine.

Vreme praznika, provedite u miru sa sobom, a onda i sa svojim bližnjima. <3

Tamara Krneta

Diplomirani defektolog i psihoanalitičar u edukaciji
5 2 гласови
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре