terapije

PROGRAMI

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju

shutterstock_337104815

Čovek u svom životu može imati različite uloge koje se vremenom usložnjavaju, komplikuju i prožimaju. Po nekom nepisanom pravilu, čovek i nije uvek spreman za novu životnu ulogu koju preuzima ili koja ga je spletom različitih okolnosti zatekla.

Bezbrižno dete koje se u toku dana samo igra, kreće u 1. razred, dobija ulogu djaka i promenu koja je njega i njegov život okrenula naopako. A opet ta škola i nije tako strašna, a i učiteljica je pažljiva, ima i novih drugara…  Uloga se može odnositi i na prolaznu fazu jednog perioda života - „nesrećno zaljubljena tinejdzerka“, a može se i odnositi i na krupne životne odluke, koje sa sobom nose nove uloge, „razveden – samohrani otac“.

Šta se dešava sa onim ulogama koje jedva čekamo da steknemo, žurimo da ih dostignemo, iscrpimo svu energiju jer očekujemo blagostanje i sreću dobijanjem baš te nove uloge? Postati inženjer elektrotehnike, postati doktor, postati roditelj?

Iluzije, očekivanja, nestrpljenje i zbunjenost pomešane sa udarom realnosti nekada budu veoma bolne i dugotrajne.

Roditelj koji po rođenju svog deteta saznaje da „nešto nije u redu“ je takav šok i udar realnosti, koji direktno utiče na doživljaj nove uloge, ali i na sveukupni doživljaj sebe. Taj udar realnosti neretko stvara tinjajući bol u svim oblastima života i u svim ulogama koje roditelj deteta sa smetnjama u razvoju ima.

Čovek je po svojoj prirodi socijalno biće i ne može da opstane ako živi izolovano. Na kraju dana opstajemo ako  teret života podelimo sa našim nekim, kako bi nam bilo za nijansu lakše, kako bismo pronašli snagu da ujutru ipak ustanemo i preživimo sve te doživljaje koji nam stvaraju bol u telu, jer su nepodnošljivi za mentalno prorađivanje i suočavanje. Isto važi i za svakodnevne radosti, sitnice i uspehe koji se umnožavaju deljenjem sa našim nekim, to nas hrani i to nam daje snagu za dalje.

U praksi, posebno u ovom delu kada nastupi udar realnosti, često nije dovoljno da pričamo sa našim nekim, sa prijateljima i partnerom, o stvarima koje nas jedu iznutra i o ulogama koje nismo ni očekivali, ni prihvatili a i ako jesmo, možda se baš i ne snalazimo u istoj.

Ukoliko osećate, da bi Vam značila podšrka i stručna pomoć, da razumete novu ulogu, nove životne situacije i svakodnevne izazove sa Vašim detetom, stojimo Vam na raspolaganju za konsultacije, savetovanje i psihoterapiju.

 

contact

KONTAKTIRAJTE NAS

Potrebno vam je savetovanje?
Pošaljite nam email na [email protected]

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

I budite među prvima koji će saznati za naše radionice, programe i novosti.