terapije

PROGRAMI

Psihološka podrška u procesu prelaska u drugo stanje

shutterstock_1521172415

Ako govorimo o različitim stanjima materije ili svesti, znamo da smo se još u trećem razredu osnovne škole, neki genijalci i ranije, suočili sa tri agregatna stanja koja uopšteno govoreći zavise od odnosa energije i interakcije. Prelazak iz jednog stanja u drugo, zahteva određene uslove, koji su neophodni da bi materija promenila svoje stanje.

„Trećaku“ učenje novih i nepoznatih tema sigurno nije jednostavno i lako, jer učenje zahteva trud, razmišljanje, vreme, novi nivo spoznaje pojmova i procesa kojim raspolažemo, kao i odricanje od prethodnih ubeđenja.

Ovde se nećemo baviti ni trećacima ni kruženjem vode u prirodi, ali razmišljanjem i učenjem nećemo prestati da se bavimo, nećemo prestati ni da govorimo o hrabrosti koja nam je potrebna da saopštimo kada nam nešto ne ide, jer to je korak bliže da problem savladamo.

Često nam se dešava u životu, da imamo teškoće sa poimanjem novih termina, sa imperativom okoline šta je „normalno“, sa sudarima očekivanja drugih ali i sa sopstvenim. Ono što je naša najveća barijera koja nas usporava u dostizanju cilja, u procesu učenja, u procesu prelaska u drugo stanje jesu naša sopstvena očekivanja, odnosno energija koja dolazi iz našeg nesvesnog.

Ženi i njenom partneru, koji već određeni vremenski period pokušavaju da ona ostane u drugom stanju, pri čemu ne postoji genetski, zdravstveni ili medicinski razlog koje bi uticao na (ne)mogućnost začeća, sve ukazuje na to da nešto drugo stvara prepreku na putu do bebe.

Kako bismo objasnili trećaku (jer trećaci su radoznali) zašto mama ne može da rodi brata, jezikom koji bi on razumeo?

„Mnogi uslovi su ispunjeni, interakcija postoji ali onaj deo energije (iz nesvesnog) stvara teškoće te usporava proces prelaska u drugo stanje, baš kao što si učio.“

Proces učenja, proces prelaska iz jedne uloge u drugu je veoma složen i zahtevan. Trudnoća. Rast i razvoj na delu, prelazak iz jednog stanja u drugo, nova uloga, nova dimenzija, nova vrsta ljubavi, p r o m e n a. Naravno da postoji želja, ljubav, motiv, ali to ne isključuje noći preispitivanja, sagledavanja situacije iz različitih uglova, novog doživljaja sebe, svog partnera i promene koja sledi. TO zna da bude pomalo zastrašujuće.

Nažalost, ne postoji recept za dobijanje i vaspitavanje dece, kao što vam ni „samo se opustite i uživajte u seksu!“ , neće pomoći ako je svaki atom vašeg tela u grču a nesvesni impulsi gospodare, bacaju strelice negativnih i zastrašujućih misli.

Ako se „trećak“ u vama zapitao zašto ovaj proces ide sporo? Šta se dešava pa ne mogu da zatrudnim? Dobro je. Psihoterapija i psihološka podrška stručnog lica doprineće tome da bolje razumete zastrašujuće misli, brige koje vas muče i sve ono što čini vaš unutrašnji svet. Psihoterapija čini da Vi bolje razumete svoje misli i sebe, da savladate sopstvene prepreke, da se odreknete uloga kojih se čvrsto držite samo zato što su vam poznate. Psihoterapija, vremenom i sloj po sloj, čini da raspršite zastrašujuće misli tako što će vam biti jasnije odakle one dolaze.

Psihološka podrška odnosi se i na rad sa trudnicama, koje prolaze kroz novo razdoblje u svom životu, imaju višak vremena za razmišljanje i nove brige koje ih more, te im je potrebno da čuju sebe u zaštićenim uslovima sa psihoterapeutom.

Vreme za bebe je uvek dobrodošlo, a nikad niste dovoljno spremni. Ono što je važno je da Vi to zaista poželite i hrabro krenete u nepoznato.

Baš kao što je to slučaj i sa ulaskom u psihoterapiju.

 

contact

KONTAKTIRAJTE NAS

Potrebno vam je savetovanje?
Pošaljite nam email na savet@onlineterapija.com

close

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

I budite među prvima koji će saznati za naše radionice, programe i novosti.