blog

BLOG

Merna jedinica za INTIMNOST

intimnost online terapija

Intimnost je jedna velika i važna tema, u svakom periodu života. Intimnost bebe i majke, intimnost deteta sa porodicom, sa prijateljima, u adolescenciji, intimnost sa partnerom, intimnost u odraslom i starom dobu. Da li postoji merna jedinica za intimnost? U psihoanalizi mnogi analitičari pisali su o konceptu intimnosti, kako je oni razumeju i šta intimnost sve podrazumeva. U ovom tekstu istaknute su glavne karakteristike intimnosti, šta najviše utiče na razvoj intimnosti i na šta sve mislimo kada pomislimo na nešto naše „intimno“.

https://www.instagram.com/ashleymarstonphotography/

Bliskost

Potreba za bliskošću i intimnošću je urođena, ona se razvija prvo između bebe i mame, a u mnogome zavisi od maminog kapaciteta da oseti i vrati bebi „sažvakano“ sve ono što beba još uvek ne razume ali pokazuje i oseća. Bliskost je različit pojam od intimnosti, a i jedno i drugo nam je neophodno i ka tome nekako svi stremimo. Bebi je potrebna mamina blizina, ali i njeni emotivni i unutrašnji svet. Mama i beba, na početku bliskost razvijaju kroz dodir, sisanje, držanje i smeh. Što je veliki deo ostvarivanja bliskosti i kasnije u životu. 🙂

Bliskost ne isključuje intimnost, ali je ne mora nužno uključivati. Zajedničko radovanje na utakmici kada omiljeni tim pobedi, može da se razume kao situacija bliskosti između navijača a ne i stvarne intimnosti. Bliskost se može razumeti kao fizička i svesna, razmena doživljaja i iskustava, dok je intimnost nešto što podrazumeva i poverenje, psihološko i mentalno razumevanje, toplinu između dve osobe. 

http://shooterfiles.com/2015/10/a-shooter-in-rome-italy-with-eolo-perfido/

Intimnost

Intimnost se definiše kao proces između dve osobe koji se izražava mišljenjem, osećanjima i ponašanjima i teži ka uspostavljanju komunikacije na svim nivoima. Intimnost može da postoji između prijatelja, partnera, članova porodice. Koncept intimnosti sadrži kapacitet koji se odnosi istovremeno na kontakt sa samim sobom i sa drugom osobom. Sigurno ste do sada već čuli mudre savete koje često niste ni tražilii 🙂  „Ako ne voliš sam sebe neće moći ni drugi da te vole“ ili „Ako ne valjaš sam sebi, nećeš valjati ni partneru“ … Delimično ima istine u ovim rečima, a Vinikot je o ovome pisao na jedan neugrožavajući način i to je nazivao „kapacitet da se bude sam“.  On ovim ne zagovara ideju da treba biti sam, već govori o tome da bebe koje su razvile takav stepen intimnog odnosa sa majkom, sa sobom nose „majku u sebi“ i imaju sigurnost i kada su same. Ovaj kapacitet predstavlja kreativni i pozitivni odnos prema samom sebi i prema životu. Osobe koje su su prošle kroz faze razvoja uspešnije, bebe koje su sa svojim majkama spajale i vezivale kroz zdrave procese po mnogom studijama imaju i veći kapacitet za razvoj intimnosti i bliskosti i kasnije u životu.

Intiman odnos je nežan ili ljubavni odnos sa poznatom, bliskom osobom. Intimnost može uključivati mentalnu, fizičku (uključujući nežnu i seksualnu), socijalnu i / ili emocionalnu bliskost. Intimni odnosi obuhvataju razmenu i prožimanje fizičke, emocionalne, socijalne, intelektualne, duhovne i rekreativne dimenzije sa drugom osobom. Intimnost odraslih uključuje poznavanje i prihvatanje nečijih ličnih osećanja i ponašanja, dobrih i loših karakteristika drugog, kao i razmenjivanje svesnih i nesvesnih želja i misli.

https://www.artgalleryofhamilton.com/vivian-maier-love-and-intimacy-from-a-photographers-perspective/

Moderno doba i prijateljstva

Vrednosti i želje su nam svima drugačije, ali svi zajedno nešto tražimo. U srži čoveka je da traga i da bude radoznao, da otkriva, bilo da traži u sebi ili ka svetu. Kao što je sam razvoj kod svakoga prolazio na specifičan način i traganja nam se razlikuju. Ne postoji identičan sklop unutrašnjih karakteristika, ni isti odnos, jer svako od nas je autentična osoba. U ovom našem modernom dobu, često se neguje stereotipno ponašanje i muškaraca i žena, kao i zagovaranje indvidualnosti, pa svi teže „nezavisnosti“, „samodovoljnosti“. Šta se dešava kad se dva „samodovoljna“ sretnu? Odbrane i štitovi padaju, ako žele da se puste u zajednički intimni svet. Ovog puta neću posebnu pažnju posvetiti intimnosti u partnerskom odnosu, već prijateljskom intimnom odnosu. Aristotel, Vinikot, Ahtar govorili s o prijateljstvu, kao i da je prijateljstvo rezultat jedne bihejvioralne i psihološke evolucije, koja osigurava opstanak kroz saradnju, pripadnost, opuštanje i sigurnost. Ipak postoji značajna razlika između intimnosti i prijateljstva. Retko imamo „toksična“ prijateljstva i nasilje između prijatelja, postoji, ali u mnogo manjoj meri nego što je to pristuno u bilo kom drugom odnosu. Prijateljstvo gotovo uvek ima pozitivan element intimnosti, dok intminost između partnera može biti i patološka.  Bezbroj ljudi imaju jako bliske prijatelje i veoma intimne odnose sa njima, dok imaju problem u svojim partnerskim vezama. Kapacitet za intiman prijateljski odnos ne podrazumeva nužno i sposobnost za stvaranje intimnog partnerskog odnosa.

I u ranom detinjstvu, sam čin igre dete započinje sa vršnjakom, prijateljem, gde je to jedan od pokazatelja zdravog razvoja. Među prijateljima se dele različite kreativne ideje, igre, tajne i misli tokom života. Pravi prijatelji i intimni odnosi koje imamo sa njima, utiču i na kvalitet našeg života i na naša delovanja, ponašanja. Uz prijatelje smo sigurniji, hrabriji, spremniji, srećniji.

https://www.sergiosarnicolawedding.com/bride-groom-getting-ready/

Merna jedinica

Tokom pisanja ovog teksta i istraživanja o intimnosti, koje sam izabrala da pišem baš u vreme praznika kada su svi sa svojim bliskim ljudima, fizički ili u mislima, u medijima osvanula je vest o jednoj hrabroj mladoj ženi, koja je iznela svoju intimnost u javnost. Ona to nije morala da uradi nikad, jer je to njeno i intimno, traumatično i bolno. Uradila je to misleći na sve one koji kroz to prolaze ili su prošli, a sa nadom da se to nikom više ne dogodi!

Znajući sve to, bilo je teško završiti tekst o intimnosti a ne uneti u njega ovaj deo. Nju je povredio neko njoj blizak, narušio svaku intimnu granicu njene ličnosti, a time je zarobio. Ona je sada slobodna. Slobodna, jer su njene intimne veze sa porodicom i prijateljima toliko snažne da su odjeknule i napravile lavinu komentara, osećanja i akcija!

U intimnosti postoji sloboda. Sloboda da se kaže šta ti prija a šta ne, sloboda da misliš drugačije, sloboda da si tužan, ljut, umoran. Sloboda da te pustim blizu onoliko koliko meni prija i kada meni prija. U intimnosti postoji poverenje i uvažavanje dečijih, ženskih, muških, telesnih, mentalnih, socijalnih, emotivnih i svih drugih potreba. U intimnosti postoje granice, postoje sastanci i rastanci, postoji tvoja i moja merna jedinica za sve. Postoje i različite su kod svih, a samo zajedno možemo da ih definišemo i uskladimo.

Tamara Krneta

Diplomirani defektolog i psihoanalitičar u edukaciji
5 4 гласови
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре