blog

BLOG

Fundamentalno znanje – Fun to mental

psihicki procesi

Fundamentalna nauka i psihički procesi

Šta je zabavno u mentalnim procesima i znanju? Igra reči ili osnova za istraživanje? Čini se i jedno i drugo. Fundamentalna znanja i igra, zajedno stvaraju neophodan spoj  za plovidbu nepoznatim putanjama i otkrivanje novog. Koja su to fundamentalna znanja? Da li to podrazumeva osnovnoškolsko obrazovanje ili je možda to nešto što se uči vaspitanjem? Da li je fundamentalno u ovom periodu biti informisan ili se naše fundamentalno znanje podudara sa opštom kulturom?

Ako kao pravi istražitelji ukucate termin fundamentalno na internetu, Google će vam ponuditi sajt Vikipedije gde ćete dobiti kratko objašnjenje šta je to fundamentalna ili čista nauka. Pod ovom naukom se podrazumeva da ona opisuje najosnovnije objekte, sile, relacije između njih i vladajuće zakone. Reč fundamentalan ima poreklo iz latinskog jezika (fundamentalis) i ima više značenja, a odnosi se na osnovno, temeljno, esencijalno, na nešto što ima veliku važnost, bitnost. Naše istraživanje i promišljanje polazi od bitnih, ali osnovnih psihičkih procesa i osobina. Kroz razumevanje psihičkih relacija, objekata i sila koje nas kao ljude pokreću, bavimo se na individualnom nivou, ali i kao deo društva i društvene zajednice.

Fundamentalna znanja iz psihologije, defektologije i drugih društveno humanističkih nauka podrazumevaju radoznalost za psihičke procese, odnosno za kognitivne, emocionalne i konativne procese. Svako od nas je jedinstven i ima drugačiji sklop psihičkih osobina, dok je zainteresovanost za promišljanje, zajednička nama koji smo se nekako i našli u pisanju i čitanju ovakvih tekstova.

Da bi nešto grejalo našu radoznalost, dobro bi bilo da je i zabavno, pomalo tajanstveno i nedokučivo u potpunosti, da povremeno vodi ka nekim novim vratima. Svet koji istražujemo, naš psihički svet, srećom uvek ima mogućnost za otkrivanje netaknutih, zaturenih i pomalo haotičnih delova. Kroz  fundamentalne procese, znanje i osobine dobijamo koktel jedinstvenih sadržaja od osobe do osobe. 

Šta je fundamentalno za vas?

Da li ste prvo pomislili na nešto intrapsihičko ili materijalno?

Šta je to duboko u vama a da je suštinski važno?

Koristeći intelektualne procese kao što su mišljenje i učenje dolazite li do nečega?

Koja emocija prati proces? Strah, radost, ljutnja?  

Psihički procesi se u nama dešavaju tokom bilo koje radnje koju obavljamo u toku dana, samo ih često smeštamo u neke fioke jer naizgled postoje primarnije stvari kojima se bavimo. Zavisi od toga šta ste napravili u vašem koktelu psihičkih procesa i osobina.

Neke od psihičkih osobina su naša inteligencija, karakter, temperament, navike, svest o sebi, stavovi i vrednosti… a kao posebno važnu vrednost i pravo izdvojila sam ljudsko dostojanstvo, koje ima svoj univerzalni i neotuđivi karakter. Kako su i naši kokteli drugačije smućkani, naše poimanje je različitio pa tako i vrednosti, a i sam doživljaj pojma dostojanstva.

Za mene fundamentalno je dostojanstvo. Dostojanstvo da mislim, osećam, budem radoznala, da se dostojanstvo bavim naukom za koju sam sticala znanja, da kontinuirano učim i istražujem nova polja, dostojanstvo da govorim slobodno i da to delim sa drugima.

Fundamentalni procesi su jako zabavni, ako znate sa kim ih delite.

Ako imate potrebu, delite razmišljanja koja ste imali čitajući tekst.

🙂

Tamara Krneta

Diplomirani defektolog i psihoanalitičar u edukaciji
4.8 6 гласови
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest
1 Comment
Најстарије
Најновије Највише гласова
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Tijana
Tijana
3 године пре

Stvarno odlično napisan tekst. Svaka čast autoru!