terapije

PROGRAMI

Poremećaji ishrane

Eating-Disorders

Kako da prepoznate postojanje problema sa ishranom?

Ukoliko osećate povećani stepen brige zbog ishrane ili varenja hrane, verovatno je da imate problem u vezi kojeg je potrebno da se javite stručnoj osobi koja će vam pružiti adekvatnu podršku u njegovom prevazilaženju. To takođe treba uraditi ukoliko primetite da kada se na emotivnom planu ne osećate dobro Vi jedete više hrane nego obično, odnosno da jedete i onda kada fizički ne osećate glad. Kao i ukoliko ste opterećeni ishranom koja uključuje samo određenu vrstu hrane ili nekim drugim, strogim, pravilima ishrane koji čine da se osećate uznemireno (pogotovo ako morate nešto pojesti). Na kraju, ukoliko imate sklonost da se prejedete a zatim inicirate povraćanje hrane, ili imate značajna kolebanja u težini praćena učestalim stomačnim tegobama, promenama u menstrualnom ciklusu (uključujući prekinute ili propuštene), vrtoglavicama, učestalim osećajem slabosti i/ili umora, nesvesticom...definitivno se morate javiti terapeutu koji će vam pružiti podršku u prevazilaženju problema i zajedno sa vama preventirati dalje implikacije i komplikacije koje mogu proisteći iz ovakvog načina ishrane.

Psihoterapija u fokus stavlja interpersonalne odnose i komunikaciju koji su često uzrok stvaranja negativnih osećanja koja su povezana sa simptomima poremećaja u ishrani, zbog čega je ista pravi izbog ukoliko imate ovu vrstu poteškoća.  Npr. osobe koje imaju ovaj problem mogu se prejedati nakon svađe sa voljenom osobom ili onda kada se osećaju usamljeno. Fokus terapije nije na promeni prehrambenih navika, već poboljšanju komunikacije, izgradnji jačih i zdravijih veza sa drugima. Kada se osoba počne osećati bolje u vezi sebe i odnosa sa drugima, problemi u ishrani često se smanje i na kraju nestanu. Terapija takođe može pomoći osobi da se nosi sa drugim problemima mentalnog zdravlja koji su povezani sa poremećajima ishrane, poput anksioznosti, depresije ili zloupotrebe supstanci.

Uloga terapeuta jeste da vam pomogne da prepoznate i suočite se sa svojim problemom. Da saznate više o sebi. O svojim odnosima sa drugima. Uloga terapeuta je da vam pruži adekvatnu podršku i pomoć da postanete samopouzdaniji i naučite zdrave načine prevazilaženja teških događaja i pratećih emocija.

 

contact

KONTAKTIRAJTE NAS

Potrebno vam je savetovanje?
Pošaljite nam email na [email protected]

close

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

I budite među prvima koji će saznati za naše radionice, programe i novosti.