terapije

PROGRAMI

Partnerski odnosi – terapija parova

shutterstock_1597955776

Terapija parova, koja se takođe naziva i bračna terapija, bračno savetovanje ili savetovanje za parove, je specifična vrsta porodične terapije, gde terapeut istovremeno pruža podršku oboje partnera.

Iako bismo voleli da smo uvek u pravu kada su u pitanju razlozi i rešenja za probleme koje imamo sa partnernom, nije uvek tako. Svi se ponekad „zaglavimo“ u odnosu. To često može biti posledica toga da nismo na vreme pronašli dugoročno rešenje za probleme, zbog čega dolazi do njihovog učestalog ponavljanja. Stoga, kao najproduktivniji put ka razrešenju datog konfikta jeste uključivanje treće, neutralne, osobe. Odnosno, kad god par oseti da nema realno rešenje, zajednička terapija je dobar izbor, a sam dolazak na istu nikako ne znači da odnos propada ili da je nešto po prirodi odnosa pogrešno. Naprotiv, pravovremeno javljanje na terapiju znači da ste motivisani da radite na unapređenju zajedničkog funkcionisanja i osnaživanju emocionalne veze.

Istraživanja sugerišu da se parovi koji se jave na terapiju godinama pre toga bore sa svojim problemima pre nego što odluče da potraže profesionalnu pomoć (prosek je 4-6 godina). Ova tendencija parova da ne potraže stručnu pomoć kada im je potrebna može dovesti do toga da je već načinjena šteta koju je teško popraviti. Odnosno, iako terapija parova može biti efikasna u rešavanju ozbiljnih dugoročnih problema, kao i sve intervencije, ona deluje najbolje ako se može započeti dovoljno rano da bi pojedinci uključeni u terapiju imali koristi od nje.

Terapeut je tu da razume kako je određena struktura odnosa povezana sa problemima zbog kojih se par javlja na terapiju, a zatim se bavi tim problemima. Pitanja koja dovode parove na terapiju mogu biti veoma raznovrsna, ali je krajnji cilj uvek isti - ojačati odnose između partnera, pomoći im da komuniciraju i bave se svojim problemima na način koji smanjuje stres i omogućava im da budu skladni. Terapeut je tu da vas podrži da održite zdrav odnos, sagledate drugačiju perspektivu problema i osnaži vas da zajedno radite na unapređenju odnosa.

 

Razvod

Brak i razvod braka predstavljaju dva najmonumentalnija događaja u životu, glavna razlika između njih je da razvod može biti izuzetno bolan za par, ali i ostale koji su uključeni. Koliko god prijateljski bio, razvod je izuzetno stresan događaj koji menja život, zbog čega u našem savetovalištu izdvajamo mogućnost savetovanja za razvod braka. Mnogo pravnih, emocionalnih i logističkih pitanja koje treba rešiti može se činiti nepodnošljivim, dok sama ideja stvaranja potpuno novog života za sebe može biti parališuća. Dobra vest je da će se stvari vremenom popraviti. Uz pomoć psihoterapije ovaj put može biti mnogo lakši, efikasniji i brži.

Takođe, ono što preporučujemo svakome jeste da se neposredno nakon ideje o razvodu jave na terapiju, jer verujemo da svi imaju kapaciteta za promenom i da je većina problema rešivo ukoliko u odnosu ima ljubavi. Podsećanje na ono što je važno, kod mnogih parova preventira ishod koji podrazumeva rastanak.

Sa druge strane, ukoliko je Vaša odluka o razvodu definitivna, savetovanje Vam može pomoći da na efikasan način komunicirate sa partnernom dok pokušavate da razumete emocionalne, fizičke i finansijske zakonitosti koje često prate razvod. Ukoliko su deca uključena u razvod, najvažnije da mislite na njih i da ona kroz dati proces prođu zdravo – bez osećaja krivice i drugih loših osećanja. Najbolji način za minimiziranje traume kod dece i očuvanje njihovog blagostanja, jeste upravo odnos između partnera koje odlikuje uzajamno poštovanje i staloženost. Savetovanje pre samog razvoda može Vam pomoći da identifikujete i rešite sukobljene i zbunjujuće emocije povezane sa ovom odlukom. I na kraju, savetovanje Vas mođe naučiti zdravim strategijama suočavanja koje možete primeniti i tokom drugih napornih i stresnih iskustava.

 

contact

KONTAKTIRAJTE NAS

Potrebno vam je savetovanje?
Pošaljite nam email na [email protected]

close

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

I budite među prvima koji će saznati za naše radionice, programe i novosti.